Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vývoj cen rodinných domů v ČR: Trendy a regionální rozdíly za 1. pololetí 2024

Ačkoliv ceny rodinných domů v České republice v dlouhodobém horizontu rostou, aktuálně je růst mírný a ve většině lokalit spíše stagnuje. To potvrzují i aktuální data.

Zatímco v roce 2012 byla průměrná cena domu 2,3 milionu korun, nyní je to 6,2 milionu. V roce 2022 byla průměrná cena ještě o půl milionu korun vyšší. Stejně jako v předchozích sledovaných obdobích se i v prvním pololetí roku 2024 ceny rodinných domů vyvíjejí v závislosti na poptávce a atraktivitě konkrétní lokality.

V Praze se ceny domů dlouhodobě drží na vysokých hodnotách a aktuálně dosahují průměrné ceny 90 345 Kč za m². Průměrná cena rodinného domu v Praze byla 16,3 milionu korun. V Brně byla průměrná cena za metr čtvereční rodinného domu v prvním pololetí 73 tisíc korun, přičemž průměrná cena domu dosahovala 11,4 milionu korun. Naopak v Karlovarském kraji, který patří mezi nejméně poptávané lokality z hlediska zájmu o rodinné domy, se ceny stabilizovaly kolem 26 839 Kč za m².

Meziroční růst cen v některých regionech výrazně zpomalil. Například v Moravskoslezském kraji ceny vzrostly z 32 665 Kč za m² na 33 228 Kč, což naznačuje mírnou stabilizaci oproti dynamickému růstu v letech 2021 a 2022. I když některé regiony, jako Královéhradecký a Středočeský kraj, vykazují mírně vyšší růst, trh se obecně stabilizoval, což poskytuje více možností pro zájemce o koupi nemovitostí mimo hlavní a další velká města.

V roce 2024 se však mohou objevit další změny, zejména v regionech s nižšími cenami. Jak ukazují data z Jihočeského a Plzeňského kraje, kde ceny vzrostly až na 39 880 Kč a 40 759 Kč za m², může s ohledem na atraktivitu těchto oblastí pro rodinné bydlení dojít k dalšímu nárůstu cen.

Chcete prodat svojí nemovitost?

Neprodávejte svojí nemovitost zbytečně pod cenou. Naši makléři vám v průměru pomohou získat o 7,12% více, než kdybyste se o to pokoušeli sami.
Sdílejte článek svým přátelům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autor článku

Nejnovější články

Jak na prodej nemovitosti?

Přehrát video

Kategorie

Štítky

Zůstaňte s námi v kontaktu