Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Povinná registrace ubytování: Jak se připravit na systém eTurista?

Pokud svou nemovitost pronajímáte prostřednictvím platforem, jako jsou Airbnb nebo Booking.com, určitě vás budou zajímat novinky týkající se připravované regulace eTurista. Ta začne platit od poloviny roku 2025 a přinese nové povinnosti pro všechny, kdo krátkodobě pronajímají nemovitosti. Co vás čeká a jak se na změny připravit?

Povinná registrace v systému eTurista

Jedním z hlavních prvků nové regulace je povinnost registrace všech ubytovacích zařízení v elektronickém systému eTurista. Tento systém má za cíl zlepšit přehled o krátkodobých pronájmech, zjednodušit správu poplatků z pobytu a zvýšit výběr daní.

Co to znamená pro vás jako pronajímatele? Budete muset svou nemovitost do tohoto systému zaregistrovat. Ta bude obnášet základní údaje, jako adresa nemovitosti, počet lůžek a kontaktní informace. Další důležitou novinkou bude povinnost vkládat údaje o svých hostech do systému eTurista. Tento krok nahradí dosavadní vedení domovních a hostovských knih. Výsledkem bude zjednodušení administrativy, jednou vložená data totiž automaticky poputují příslušným úřadům. Novela zákona dává také nové pravomoci obcím. Ty budou moci například rozhodovat o tom, jak dlouho může být nemovitost na jejich území pronajímaná.

Připravovaná regulace zavádí také přísnější sankce za neplnění povinností. Čelit můžete pokutám až do výše 100 000 korun. Pokud se jim chcete vyhnout a mít všechny náležitosti splněné, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám nejen s novou regulací poradíme.

Chcete prodat svojí nemovitost?

Neprodávejte svojí nemovitost zbytečně pod cenou. Naši makléři vám v průměru pomohou získat o 7,12% více, než kdybyste se o to pokoušeli sami.
Sdílejte článek svým přátelům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autor článku

Nejnovější články

Jak na prodej nemovitosti?

Přehrát video

Kategorie

Štítky

Zůstaňte s námi v kontaktu