Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dává smysl investice do pozemku?

Investice do pozemku patří k jedné z nejstabilnějších forem investování. Oproti jiným typům nemovitostí jako je například byt nebo dům, mají pozemky nižší provozní náklady a méně starostí s údržbou. Navíc se počet volných stavebních pozemků neustále snižuje, jejich hodnota v této souvislosti naopak narůstá. Meziročně podle aktuálních údajů zdražily v průměru o 2,5 %.

Průměrná cena stavebního pozemku v Česku se pohybuje nad 4 000 Kč za m². Nejdražší pozemky přitom bývají nejčastěji do maximální rozlohy 800 metrů, naopak větší pozemky s rozlohou přesahující 3 000 m se v přepočtu na jeden m² prodávají levněji. 

Pokud se rozhodnete investovat do pozemku, tak oceníte flexibilitu využití. Pozemek můžete v budoucnu použít pro výstavbu, rekreaci nebo ho nechat ležet takzvaně ladem a čekat na zvýšení jeho hodnoty. V případě, že se rozhodnete pozemek prodat, obvykle nemusíte čelit tak složitým procesům jako při prodeji stavebních nemovitostí, a to díky nižší míře opotřebení a absenci nákladů na renovace.

Oproti nemovitostem jsou počáteční investice často nižší, což umožňuje širšímu spektru lidí vstoupit na realitní trh. Díky nízkým provozním nákladům, růstu hodnoty a flexibilitě je nákup pozemku skvělou volbou pro ty, kteří hledají stabilní a dlouhodobé investiční možnosti.

Chcete prodat svojí nemovitost?

Neprodávejte svojí nemovitost zbytečně pod cenou. Naši makléři vám v průměru pomohou získat o 7,12% více, než kdybyste se o to pokoušeli sami.
Sdílejte článek svým přátelům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Autor článku

Nejnovější články

Jak na prodej nemovitosti?

Přehrát video

Kategorie

Štítky

Zůstaňte s námi v kontaktu